hundvilja

Alla inlägg den 26 september 2011

Av hundvilja - 26 september 2011 16:28

I dag går det inte i många knop, vi har bara gått mindre kiss och bajsrundor samt suttit på stan och tittat lite. Det behövs dagar där det inte händer någonting så hundarna lär sig att koppla av. Annars blir bieffekter om det ska hända saker varje dag att hundarna förväntar sig det, går upp i varv och sen undrar folk varför hunden stressar när de bara ska gå en kisserunda sen hem igen och hunden vankar, piper och inte kan koppla av då den inte vant sig vid att ha tråkigt.


Var och en känner ju sin hund bäst, Pingla kan slappa några dagar men är en hund av mycket motor som inte är gjord att trivas som en soffpotatis eller sällskapshund en längre period men för den sakens skull så accepterar hon nu även när det är tråkigt men det ska vara en balans. Skulle jag velat ha en lufsandes soffpotatis så hade jag köpt en st bernhard;). Jag har filat på att få en bra av och på knapp. Inne vill jag ha en lugn hund, ute också så länge vi inte ska göra något som kräver motivation och power för då ska hunden vilja prestera. Inne är Pingla cool lugn och ute har det blivit mycket bättre, men är en del kvar då det finns tendens fortfarande att varva upp lite för mycket så fort kopplet åker fram då hon har en förväntning på att vi ska jobba och främst om det är andra hundar som också ska följa med. Sen tragglar vi koppelgåendet då hon går fint vid sidan när vi är själva i harmoni men i början vid promenad med andra hundar så ska det tramsas hit och dit och det bara står framåt i hjärnan på henne. Men vi jobbar på.


Men  bland går vi bara ut och sätter oss och tittar samt lullar runt, allt ska inte vara träning då inom det mesta om det så är agility, sökträning, lydnad eller vallning så går instinkterna igång och det blir en stress. Men all stress påverkar inte hunden negativt då det finns både en positiv stress och negativ, det är upp till ägaren at läsa av sin hund när det slagit över till den negativa och bryta.

Allt för många gånger ser jag hundar som är sönderstressade men ingen gör något åt det eller ens tar hjälp och försöker. Hundar som får skälla konstant när de ser andra hundar eller besökare kommer men ingen gör något för att vägleda att det inte är ok men gnäller sedan hur jobbigt det är. Hundar som biter sönder hemmet då den inte fått lära sig i sin takt att det är tryggt att lämnas osv. Jag har sagt aldrig mer en omplacering och även hur bra det börjar bli nu snart ett år efter så vet i tusan om jag fotfarande inte håller på den åsikten. Hade jag fått spola tillbaka tiden sen jag tog över Pingla så hade jag verkligen INTE gjort det. Nej jag fokuserar på nuet och framtiden nu då det tog mycket energi, tankar och kraft på att nå dit vi är idag.


Satt på en bänk i stan med Pingla liggandes nedanför på marken. En äldre dam kom fram och frågade om hon fick klappa henne, brukar inte tillåta det men i dag så gjorde jag det. Blev en aning förvånad då hon utan att ens tänka la sig med magen i vädret och ville bli klappad av damen. De gosade en stund, hade aldrig gått förut då hon gömde sig bakom och morrade med rest ragg på främmande människor. Sen hoppade Pingla upp och satte sig bredvid mig på bänken och gav mig en puss. Äkta kärlek♥ =). Jag älskar min svartvita lilla fara.

 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards